Sergüzeştname-i Hindi Mahmud : İnebahtı gazisi Hindi Mahmud ve esaret hatıraları / Hindi Mahmud ; inceleme-çeviri Ahmet Karataş ; editör Hatice Coşkun.
Language: Türkçe Series: Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Yayınları ; 12İstanbul : T.C.Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı, 2013Description: 400,84 sayfa ; 24 cmContent type:- text
- unmediated
- volume
- 9789751736741
- PL210.H56 .S37 2013
Item type | Current library | Home library | Collection | Call number | Vol info | Copy number | Status | Date due | Barcode | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
![]() |
Merkez Kütüphane Genel Koleksiyon / Main Collection | Merkez Kütüphane | Genel Koleksiyon | PL210.H56 .S37 2013 (Browse shelf(Opens below)) | 1 | 1 | Available | 0043904 |
Browsing Merkez Kütüphane shelves, Shelving location: Genel Koleksiyon / Main Collection, Collection: Genel Koleksiyon Close shelf browser (Hides shelf browser)
No cover image available | No cover image available | No cover image available | ||||||
PL210.D5 .G89 1999 Dini-Tasavvufi türk edebiyatı / | PL210.D5 .G89 1999 Dini-Tasavvufi türk edebiyatı / | PL210.D5 K67 2003 Türk edebiyatında ilk mutasavvıflar / | PL210.H56 .S37 2013 Sergüzeştname-i Hindi Mahmud : İnebahtı gazisi Hindi Mahmud ve esaret hatıraları / | PL 210.I75 P4 1967 İslami Türk edebiyatı / | PL210.I75 P4 1975 İslami Türk edebiyatı / | PL210.I75 P4 1981 İslami Türk edebiyatı / |
Hindî Mahmûd'un Hediyye veya serlevhadaki adıyla Sergüzeştnâme adlı eseri Osmanlı tarihinin ilk manzum esaretnâmesidir. Esaretinden önceki birtakım olaylardan da bahsetmesi bakımından dönemine dair mevcut tarihî bilgilere önemli katkılar sağlayacak bir eser olarak görünmektedir. II. Selim’in tahta geçiş süreci, Kıbrıs’ın Fethi (1571), İnebahtı Deniz Savaşı (1571), savaş sonrası İtalya’da yaşanan hapis hayatı, Papalar (V. Pius ve XIII. Gregory), Napoli, Messina ve Roma sokakları, çarşı-pazarları, bu şehirlerde yaşayanların âdetleri ve yaşayış tarzları hakkındaki beyitleri tarihî açıdan çok değerlidir. Bu eserden başka, bütünüyle yahut kısmen sürgün ve hapis hatıraları içeren başka sergüzeştnâmeler bulunuyorsa da Osmanlı edebiyatında Hindî’nin Sergüzeştnâme’si kadar tarihî, edebî ve siyasi bakımdan üzerinde önemle durulması gereken müstakil bir başka esaretnâme şimdilik bulunmamaktadır.
Hindî Mahmud’un Sergüzeştnâme’si, hem Batı’da hem ülkemizde neşredilen pek çok çalışmada ‘kayıp eser’ olarak geçmiştir. ‘Kayıp’ olarak bilinen böyle önemli bir eserin tek nüshasının -noksan bir yazma olmasına rağmen- gün yüzüne çıkarılması, eserin önemini ayrıca artırmaktadır.
Yrd. Doç. Dr. Ahmet Karataş tarafından incelemesi yapılan eserin yayına hazırlanmasında Edirne Selimiye Yazma Eser Kütüphanesi, 2162 numarada kayıtlı yazma nüsha esas alınmıştır.
There are no comments on this title.