Usul-i cedide zübdesi, اصول جديده زبده / Abdulllah Enveri ; hazırlayan İbrahim Çapak ; Mesud Öğmen ; Abdullah Demir.

By: Abdulllah Enveri, death: 1887
Contributor(s): Demir, Abdullah | Çapak, İbrahim [editor] | Öğmen, Mesud
Material type: TextTextLanguage: Türkçe Original language: Turkish Series: Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı yayınları; 79. Bilim ve felsefe serisi; 33İstanbul : Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı, 2016Description: 198 pages : illustrations ; 24 cmContent type: text Media type: unmediated Carrier type: volumeISBN: 9789751738776Subject(s): İslam felsefesi -- Mantık | Islamic philosophy -- HistoryLOC classification: B 753 | .A238 2016Online resources: click view Summary: Ömrünü mantık eğitimine vakfetmiş olan Kilisli Hocazâde Abdullah Enverî Efendi (ö. 1887), öneminin en üretken bilim adam­larından birisidir. Eserlerinden bir kısmı padişah Sultan Abdülmecid’in de ilgisini çekmiş, bunlar bizzat padişah iradesiy­le bastırılmış ve kendisine mükâfat olarak para ödülü takdim edilmiştir. Enverî’nin kaleme aldığı eserlerden birisi de yayına hazırlanmış olan Usûl-i Cedîde Zübdesi adlı çalışmadır. Eserin adından da anlaşılacağı üzere müellif bu çalışmasına da mantık ta­lebelerine yeni bir metod sunmayı hedefle­miştir. Metnin içerisinde göze çarpan bazı uyarılar ve temel kaideler mantık disiplinini öğrenen kişiye yardımcı olmak üzere ayrın­tılı olarak dile getirilmiştir. Eserin birinci bölümünde ana hatlarıyla mantık, ilmî ve amelî mantık, mantık-imân ilişkisi, bilginin mâhiyeti ve önemi, bilgi ve imân ilişkisi gibi konular ele alınırken ikinci bölümde, klasik mantığın tasavvur, beş tümel, tasdîk, kıyas gibi temel konuları incelenmektedir. Enverî, eserinde mantık konularını sistemli bir şekilde aktarmak yerine işlevlerine ve günlük hayatla ilişki­lerine dikkat çekmektedir. Ayrıca kendince önemli bulduğu kıyas gibi konulara ayrıntı­lı bir şekilde yer vermekte ve bunların diğer konularla bağını ortaya koymaya çalışmak­tadır. Mantık meselelerini bilmeden diğer ilimlerin öğrenilmesinin mümkün olmadı­ğını ifade eden Enverî, mantığı öğrenmenin çok kolay olduğunu ve kendisinin ortaya koyduğu kaide ve yöntemlere uyulduğu tak­dirde bu işin daha da kolaylaşacağını ifade etmektedir.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Item type Current location Home library Collection Call number Copy number Status Notes Date due Barcode
Book Book Merkez Kütüphane
Genel Koleksiyon / Main Collection
Merkez Kütüphane
Genel Koleksiyon B 753 .A238 2016 (Browse shelf) 1 Available Donated by Manuscripts Institution of Turkey. 0054195

Ömrünü mantık eğitimine vakfetmiş olan Kilisli Hocazâde Abdullah Enverî Efendi (ö. 1887), öneminin en üretken bilim adam­larından birisidir. Eserlerinden bir kısmı padişah Sultan Abdülmecid’in de ilgisini çekmiş, bunlar bizzat padişah iradesiy­le bastırılmış ve kendisine mükâfat olarak para ödülü takdim edilmiştir. Enverî’nin kaleme aldığı eserlerden birisi de yayına hazırlanmış olan Usûl-i Cedîde Zübdesi adlı çalışmadır. Eserin adından da anlaşılacağı üzere müellif bu çalışmasına da mantık ta­lebelerine yeni bir metod sunmayı hedefle­miştir. Metnin içerisinde göze çarpan bazı uyarılar ve temel kaideler mantık disiplinini öğrenen kişiye yardımcı olmak üzere ayrın­tılı olarak dile getirilmiştir.

Eserin birinci bölümünde ana hatlarıyla mantık, ilmî ve amelî mantık, mantık-imân ilişkisi, bilginin mâhiyeti ve önemi, bilgi ve imân ilişkisi gibi konular ele alınırken ikinci bölümde, klasik mantığın tasavvur, beş tümel, tasdîk, kıyas gibi temel konuları incelenmektedir. Enverî, eserinde mantık konularını sistemli bir şekilde aktarmak yerine işlevlerine ve günlük hayatla ilişki­lerine dikkat çekmektedir. Ayrıca kendince önemli bulduğu kıyas gibi konulara ayrıntı­lı bir şekilde yer vermekte ve bunların diğer konularla bağını ortaya koymaya çalışmak­tadır. Mantık meselelerini bilmeden diğer ilimlerin öğrenilmesinin mümkün olmadı­ğını ifade eden Enverî, mantığı öğrenmenin çok kolay olduğunu ve kendisinin ortaya koyduğu kaide ve yöntemlere uyulduğu tak­dirde bu işin daha da kolaylaşacağını ifade etmektedir.

There are no comments for this item.

to post a comment.

Click on an image to view it in the image viewer

Devinim Yazılım Eğitim Danışmanlık tarafından Koha'nın orjinal sürümü uyarlanarak geliştirilip kurulmuştur.